Participatie & Basisdemocratie
Bekijk ook de voorbeelden van Participatie & Basisdemocratie elders in België, Europa en de wereld. Klik hier.
Wat is participatie?
Burgerparticipatie op gemeentelijk vlak betekent rechtstreekse deelname van burgers aan het uitdenken van het gemeentelijk beleid en/of de uitvoering ervan. Dat kan op eigen initiatief of op uitnodiging van het gemeentebestuur. De deelname kan individueel zijn of georganiseerd worden door een burgerbeweging.
1-issue bewegingen
Burgerparticipatie kan zich richten op één doel. Een bekend en succesvol voorbeeld hiervan is Ringland. Die beweging zich richt enkel op de Antwerpse verkeersproblematiek.
Lokale burgerparticipatie
Maar burgerparticipatie kan zich lokaal ook richten op het volledige gemeentelijke beleid. Dan geven burgers mee richting aan het bestuur van de gemeente.
De burgerbeweging laat zich niet zoals de huidige partijen leiden door een religieuze, sociaaleconomische of historisch-maatschappelijke ideologie maar denkt oplossingsgericht: welke oplossingen zien wij als burgers voor de lokale problemen die ons omringen? Daarom krijgt binnen de burgerbeweging iedere burger de kans om een probleem aan te kaarten, een oplossing voor te stellen, deel te nemen aan het debat hierover en te beslissen over de uiteindelijke consensus.
Dat is basisdemocratie.
Basisdemocratie in Grobbendonk, kan dat?
Artikel 3 van het Gemeentedecreet geeft aan de gemeenten de opdracht om inwoners zo veel mogelijk bij het beleid te betrekken. Het uitgangspunt hierbij is dat elke gemeente de nodige initiatieven dient te nemen om de participatie met de burgers te bevorderen, maar dat zij vrij kan kiezen welke instrumenten zij hiervoor gebruikt.
In Grobbendonk en Bouwel beperkt deze burgerparticipatie zich tot de adviesraden. Maar zij hebben enkel een adviserende en geen beslissende bevoegdheid. Dit kan en moet anders door de burger een permanente stem te geven. Een stem die voorstelt, discussieert en beslist.